Feb 14, 2008

Internet Explorer for Linux

.
.
Verovatno su retki korisnici kojima je IE potreban pored Firefox-a, međutim postoje situacije u kojima se IE ne može izbeći. Najčešća je ona u kojoj je, prilikom vršenja neke online transakcije, zahtevana activeX kontrola.

Jedan od naprednih projekata koji se bavi rešavanjem ovog problema jeste ies4linux. On koristi wine kako bi emulirao Explorer. Ono što je potrebno za ovaj poduhvat je wine (kojeg je Pat ugradio u slackware, tako da neće biti potrebna njegova instalacija), cabextract i naravno sam ies4linux paket.

Cabextract možete skinuti sa gore priložene adrese i instalirati pomoću pkgtoola (na sajtu se može naći paket za slackware), ili to možete uraditi preko slapt-get-a. Ja koristim slapt-get za instaliranje tih sitnih programčića tako da ću to i ovom prilikom uraditi:

su
slapt-get -i cabextract

Sada je potrebno instalirati ies4linux:

tar zxvf ies4linux-2.99.0.tar.gz
cd ies4linux-2.99.0
./ies4linux

Sada će skripta automatski instalirati sve što izaberete (imate i opciju za IE7, koji je u beta fazi, ukoliko kliknete na advanced, međutim meni i 6. završava posao tako da neću eksperimentisati), i skinuti nekoliko fajlova sa Microsoft-ovog sajta. Sačekajte da se instalacija završi pa nastavite sa sledećim korakom. Ukoliko dodđe do neke greške pri istalaciji samo je pokrenite ponovo i sačekajte dok ista ne prođe bez grešaka.
Startujte explorer da proverite da li sve radi kako treba, ukoliko to nije slučaj nastavite da čitate dalje...

Ukoliko sada ne vidite lepo adress bar u exploreru to je zbog teme koja se koristi. Sve sto je potrebno jeste da malo izmenite ~/.ies4linux/ie6/user.reg. Izbrišite celu prvu sekciju koja se zove [Control Panel\\Colors].

.
.

No comments: