Feb 24, 2008

Mplayer plug-in za Firefox

.
.
Jedna od situacija koje su mi išle na živce jeste ona u kojoj firefox otvara avi, vmw i slične formate pomoću gxinestarter plagina. Ovo mi se nije svidelo zato što on pokrene Xine i sadržaj mi se prikazuje u odvojenom prozoru, a ne u samom browseru.
Jedna od dobrih zamena ovaj plagin jeste mplayer plugin koji omogućava da se sav sadržaj otvara u samom browseru.
Sve što je potrebno jeste plagin koji možete skinuti sa ove adrese, kao i instaliran mplayer. Koraci koje je potrebno preduzeti su sledeći:

cd ~/Desktop
tar xvzf /home/duja/Desktop/mplayerplug-in-3.50.tar.gz
cd mplayerplug-in/
./configure
make

nakon ovog postupka u radnom direktorijumu će se nalaziti razni fajlovi sa .so i .xpt ekstenzijama koje je potrebno prekopirati u odgovarajuće direktorijume. U slučaju Firefox-a potrebno je uraditi sledeće:

cp mplayerplug-in*.so /usr/lib/firefox/plugins
cp mplayerplug-in*.xpt /usr/lib/firefox/components

Iako je sada plagin instaliran još uvek se kao primarni koristi gxine-starter plagin koji je potrebno izbrisati sa svih relevantnih mesta. Ove fajlove je najlakše naći tako što ćete ih tražiti pomoću kfind programa. Pokrenite Kfind iz start menija ili ukucajte u konzoli:

kfind %f

Ono što tražite je gxineplugin.so, a on se može nalaziti ili u /usr/lib/firefox ili u vašem home direktorijumu... Preporučujem vam da izbrišete sve koje nađete kako bi sigurno onemogućili učitavanje ovog plagina.

Kako bi proverili da li se sve u redu startujte Firefox i kao adresu upisite about:plugins. Ukoliko je mplayer plugin instaliran to će vam biti i prikazano, a ukoliko u ovom prozoru vidite i gxine starter plugin to znači da ga niste obrisali sa svih potrebnih mesta pa je potrebno to uraditi jer će se on uvek pokretati pre mplayer plugina.
.
.

No comments: