Apr 24, 2008

Besplatan iz.rs domen

.
.
Uporedo sa početkom registracije komercijalinih X.rs (X::= co | org | edu | in;) domena , poceo je sa radom i servis za registraciju besplatnih iz.rs domena. Zanimljiva činjenica je ta da je ovaj servis nezavistan od RNIDS (Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije), iako je iz.rs domen, logično, registrovan kod njih.
Registracija samog domena je je veoma jednostavna, uz veoma kratku proceduru koja se sastoji iz bukvalno par klikova i koja ne uključuje prilaganje bilo kakvih dokumenata.
Ukoliko želite da registrujete svoj domen, a uz to nemate plaćen hosting kod nekog provajdera, pročitajte ovaj tekst do kraja jer ćete u njemu naći uputstvo kako da to uradite na najlakši mogući način, i to potpuno besplatno.

Najpre je potrebno naći besplatan webhosting. Ja sam izabrao 0fees.net. Ono što mi je bilo bitno pri izboru je da nema banera koje će morati da iskaču na stranici koju ću kod njih hostovati, a ovaj hosting servis nudi upravo to. Ono što nude pored ovoga je:
  • 300 MB disk space
  • 10 GB Monthly transfer
  • PHP with MySQL databases
  • 5 Add-on domains
  • 5 Sub domains
Nakon kratke registracije potrebno je da se ulogujete i odete u cpanel. Tamo ćete sekciji Domains kliknuti na opciju Parked domains. Ukoliko imate poteškoća da pronađete ovu opciju priložiću sliku na kojoj ćete sigurno uočiti.



Sada je potrebno kao ime domena (Domain Name) upisati željeni .iz.rs domen (u mom slučaju dusan.iz.rs), i parkirati ga na besplatnom hostu koji ste registrovali (u mom slučaju to je blejach.0fees.net). Sve ovo možete videti na priloženoj slici kako ne bi bilo mesta za grešku.


Nakon što kliknete na Add Parked Domain videćete prizor sličan ovom dole:



Uočite u donjem desnom uglu name servere koje ćete koristiti kasnije:

ns1.0fees.net
ns2.0fees.net

Ovime smo završili sa ovim delom posla, i sada je potrebno naći neki DNS (Domain Name Server) hosting. Jedan od besplatnih DNS provajdera jeste freedns.afraid.org, i to je trenutno jedini na kome se nalazi zona za iz.rs, i samo tu mogu da se upisu NS-ovi za zeljeni .iz.rs domen. Ovo će u nekom doglednom vremenu biti promenjeno pošto je u razvoju njihov softver (tj softver firme DataVoyage) za registar domena, pa će, kada to bude sve završeno, biti postavljen njihov server na kome će se vršiti registracija domena i upis NS-ova.

Ono što je sada potrebno da uradite jeste da napravite nalog kod njih, a to možete uraditi ukoliko kliknete na ovaj link.
Nakon što se registrujete i ulogujete potrebno je najpre izabrati koji ćete subdomain koristiti. To možete uraditi tako što ćete kliknuti na ovaj link kako bi u njigovoj bazi pronašli iz.rs domen. U gornjem desnom uglu ukucajte iz.rs i kliknite na dugme Search. Kada vam izlista jedini rezultat potrebno je kliknuti na njega.


Sada je potrebno uneti sledeće podatke i kliknuti na Save!:

- Type: NS
- Subdomain: vaš_domen
- Domain: iz.rs (private)
- Adress: ns1.0fees.net


Preporučujem vam da isti postupak uradite i za drugi name server koji imate, tako što ćete samo u polje Adress upisati ns2.0fees.net umesto ns1.0fees.net, a sve ostalo ostaviti isto. Posle ovoga ćete ispred sebe videti sliku sličnu ovoj:


Sada je potrebno sačekati da prodje neko vreme. Ovo može da potraje od desetak minuta (ovo je bio moj slučaj) do pola sata. Najlakši način da proverite da li je sve kako treba (tj. da li je prošlo dovoljno vremena) jeste da odete na ovu adresu. Tu je potrebno kao domen za proveru upisati svoj željeni domen, a kao DNS upisati ns1.0fees.net. Ukoliko dobijete rezultat sličan ovom na priloženoj slici, to znači da da je sve spremno, a ako to nije slučaj morate sačekati još neko vreme.


Sada kada je sve gotovo predlažem vam da odete na 0fees.net i postavite neku početnu stranicu jer će biti provereno da li se domen koji ste registrovali koristi. Da bi vaš .iz.rs domen proradio potrebno je da prodje neko vreme dok se update-uju glavni name serveri, a to moze potrajati i dan-dva.

Ukoliko imate nekih pitanja ostavite komentar na koji ću rado odgovoriti.
.
.

8 comments:

Unknown said...

jel si ti bre uopšte normalan?
:)
Šalim se,nisam još zainteresovan za o ali ako budem zvaću te da mi to središ poz
mks

Dušan Knežević said...

važi se, ali imaj na umu da tada verovatno neće biti slobodan domen miks.iz.rs ili moskri.iz.rs...
pozdrav

Anonymous said...

Дујо, царе, свака ти се дала!

zekasing said...

Cek a kako da kreiram stranicu jer ja kad se logujem udje mi u vista panel...

Arben said...

razumeo sam vecinu ovog sta si napisao, ali da te pitam jer je parkiranje domena na 0fees.net za dzabe ili ne ??

Anonymous said...

Evo je super...dosta mi je pomoglo da napravim besplatan sajt i lep domen...samo treba malo prinoviti tekst jer se http://freedns.afraid.org malo promenio...pa ima nekih novina. Preporucujem hosting: byethost.com nude mnogo prostora i svega..samo je zamerka sto nema automatskih CMS instalera...ali zato FTP i caooo ;)

radipano said...

Posetite moj forum: http://www.slaninica.iz.rs Ideja je da stvorimo prijatnu atmosferu.

Dušan Knežević said...

Lep ti je forum :) i atmosfera je prijatna, kao sto si i rekao :) Samo nema slaniniceeeee :)