Feb 25, 2008

Amarok i Pidgin

.
.
Verovatno pretpostavljate da će se ovde naći opis ova dva programa, međutim niste sasvim u pravu. Ova dva programa su toliko poznata da ih nije potrebno opisivati niti preporučivati. Ono što ćete imati mogućnosti da pročitate u par sledećih redova odnosi se na samu komunikaciju između ova dva programa.

Kao što i sami znate u GTalku postoji opcija koja prikazuje pesmu koja se trenutno vrti na vašem omiljenom plejeru kao vašu status poruku. Ovde predstavljam projekat koji se bavi identičnom tematikom i spaja Amarok i Pidgin.
Plagin o kojem se radi naziva se AmarokPidgin i njega možete naći na kde-apps.org. Neću ostavljati direktan link jer se ovaj plagin stalno dorađuje pa mu se i adresa menja. Dovoljno je da ukucate u search polje reč AmarokPidgin.
Zanimljivo je to da ovo predstavlja plagin za Amarok, a ne za Pidgin, što bi meni bilo malo logičnije.

Ono što vam je potrebno od međuzavisnosti uključuje:

* Amarok
* Pidgin with D-Bus support
* Python with D-Bus support
* DCOP client (KDE 3.5.8)


Nakon što skinete paket sa interneta, potrebno ga je raspakovati i instalirati. Kako je ovo python skripta instalira se kao i sve ostale python skripte:

cd ~/Desktop
tar xvjf imePaketa.tar.bz2
cd AmarokPidgin
python AmarokPidgin.py

Sada je potrebno uključiti plagin, a to se radi tako što ćete u Amaroku otići na Tools -> Script Manager, pa na stavku General...
Prilagodite ga po želji, pustite muziku, a status u Pidginu promenite u Media...
.
.

No comments: