Feb 11, 2008

Podešavanje Slacka 12

.
.
Kao što se može primetiti, kao primarni operativni sistem koristim Slackware linux. Posle dugotrajnog eksperimentisanja sa raznim distribucijama linuksa shvatio sam da mi jedino ova distribucija u potpunosti odgovara, i da jedino nju mogu konfigurisati onako kako meni najviše odgovara.
U tekstu koji sledi nalaze se koraci koje ja preduzimam nakon instalacije kako bih ovaj distro potpuno prilagodio svojim potrebama. Ovaj tekst podrazumeva da je instaliran Slackware linux 12 sa huge-smp 2.6.21.5 kernelom i da ja izabrana full instalacija.

Mislim da bi najpre bilo dobro da napišem na kojoj je konfiguraciji ovaj sistem instaliran, tako da opis iste sledi. Procesor je intel e2160 na gigabyte ga-p35-ds3l ploči (ICH-9), hard disk maxtor sata 80GB,a grafička karta je Gainward 8600 GT. Imam takodje i TV tuner ASUS sa saa7134 čipsetom, kao i Sagem Fast 800 USB ADSL modem...

Nakon prvog restarta sistem se neće podići u grafičkom modu, to je posledica toga što je default runlevel na slacku 3. Kako bi ubuduće sistem startovao X server pri startovanju, potrebno je promeniti default runlevel na 4. To se radi menjanjem /etc/inittab fajla

id:4:initdefault:



Checkinstall

Slackware nema menadžer paketa pa je poželjno koristiti checkinstall za instalaciju paketa iz izvornog koda. On omogućava da se paket koji se ovaj način instalira može kasnije odstraniti iz sistema pomocu pkgtools alatke.
Posto slackware 12 ima problema sa najnovijom verzijom checkinstall-a, ja preporučujem 1.5.3 verziju sa kojom nema problema. Da bi ga instalirali uradite standardno:

./configure
make
su
make install


nakon ovoga, sve programe ćete moće da instalirate iz izvornog koda sa ˝checkinstall make install˝ (nakon ./configure && make).



Instalacija drajvera za grafičku kartu

Drajvere za grafičku kartu se mogu preuzeti sa nvidia.com. Preporučujem poslednju verziju drajvera ukoliko želite da koristite 3d desktop pomoću compiza.
Da bi drajver instalirali potrebno je da ne budete u grafičkom modu a to ćete najlakše učiniti tako što ćete promeniti runlevel.

su
init 3
cd /lokacijaSkinutogPaketa
sh ./NVIDIA-Linux-x86-xxx.run


Poslednju komandu treba prilagoditi imenu izvršnog fajla koji je prethodno Download-ovan.
Nakon ovoga je potrebno vratiti se u runlevel 4 komandom: init 4
Ukoliko bude bilo problema sa dizanjem X servera posle instalacije drajvera, potrebno je xorg.conf vratiti na prethodno stanje (koje je automatski sačuvano prilikom instalacije drajvera).



Dodavanje korisnika

Kako nije prepoučljivo koristiti root nalog za svakodnevno korišćenje, potrebno je napraviti novi korisnički nalog. To se radi na sledeći način:

adduser imeKorisnika

Nakon izdavanja ove komande pojaviće se par pitanja o novom korisniku na koja možete da odgovorite ukoliko želite, međutim, to nije neophodno, tako da na sva pitanja možete odgovoriti i pritiskanjem tastera Enter.



Instalacija Sagem Fast 800 ADSL modema


Za instalaciju modema potrebno je nekoliko fajlova koje se moraju downloadovati sa interneta. Pored samih drajvera (ueagle-data-1.1.tar.gz) , potreban je i linux-atm paket koji je prethodno izmenjen kako bi radio sa GCC 4.x (koji se koristi u Slacku 12), kao i br2684ctl. Svi potrebni fajlovi i paketi se mogu naći ovde. Ukoliko je vaš modem verzije E3 i ranije, potrebno je da skinete paket sa imenom ueagle-data-1.1.tar.gz, dok je za verziju E4 potrebno skinuti ueagle4-data-1.0...
Postupak sledi:

cd /putanjaDoFajlova
tar -xvzf ueagle-data-1.1.tar.gz
cd ueagle-data-1.1
mkdir /lib/firmware/ueagle-atm
cp * /lib/firmware/ueagle-atm

Ovime je instalacija samog firmware-a završena, međutim, kod mene se u sistemu javlja neka greska pri inicijalizaciji modema (mozete je prepoznati po kodu greske -28, a ukoliko se javlja i kod vas to ćete moći da utvrdite ako otkucate dmesg kao root). Rešenje je da u svoj /etc/modprobe.conf dodate sledeću liniju:

options ueagle-atm use_iso=0,0,0,0

Instalacija se nastavlja:

cd /putanjaDoFajlova
tar -xvjf linux-atm-2.4.1-gcc4.tar.bz2
cd linux-atm-2.4.1
./configure
make
make install

Nakon ovoga je potrebno konfigurisati nalog za internet. Pošto ja koristim usluge Beotel.net-a, koji koristi pppoe za konekciju na internet konfiguracija se pokreće komandom:

pppoe-setup

Nakon ovoga potrebno je da iskompajlirate br2684ctl.c fajl koji se prethodno skinuli sa gore date adrese. To se može uraditi na sledeći način:

cd /putanjaDoFajla
cc -o br2684ctl br2684ctl.c -latm

Ovime ćete napraviti br2684ctl koji koristimo pri uspostavi konekcije. Najbolje je prekopirati ga u neki sistemski direktorijum kako bi ga pozivali samo po imenu:

cp br2684ctl /usr/bin

Sve što je sada potrebno uraditi je inicijalizovati modem i pokrenuti konekciju. Možete skinuti skripticu koja se zove adsl i koja se može naći na gornjem linku, izmeniti je po potrebi i pokrenutinakon dizanja sistema.
Mozete je takodje prekopirati u /usr/bin kako bi je pozivali globalno.

Konekcija se može zaustaviti komandom:

pppoe-stop

..a ponovo pokrenuti sa:

pppoe-start



Asus TV/FM saa7134 tweak

Postoji jedan mali tweak koji će mi omogućiti da čujem zvuk kada gledam TV, bez ovoga kod mene zvuka jednostavno nema. Tweak se sastoji u dodavanju jednog fajla koji će se izvršavati pri boot-u i tako postavljati određene parametre za alsu.Skinite fajl alsa-base i kopirajte u /etc/modprobe.d/. Potrebno učiniti ovaj fajl izvršnim.
Sam fajl u sebi sadrži samo jednu liniju i to:
options snd-hda-intel model=6stack-dig
Nakon što skinete pomenuti fajl izvršite sledeće komande:

chmod +x alsa-base
cp alsa-base /etc/modprobe.d/


Ovime se završava osnovno podešavanje Slacka
.
.


No comments: